Jump to content
Qries Qries Qries Qries Qries Qries

Recommended Posts

Cemaatlerin siyasallaşması

Cemaatlerin siyasallaşması yeni bir konu değil. Modernitede dini cemaatlerin veya STK´ların siyasallaşması her zaman gündemde olmuştur. Sadece islami cemaatler değil, hristiyanlık ve yahudilikte de tartışılan bir konudur.

Şahsi olarak dini cemaatlerin siyasetle içli dışlı olmalarını tasvip etmiyorum. Elbette bireylerin siyasi görüşleri olacaktır, destekledikleri siyasi partiler olacaktır, hatta üyesi olduklari partiler dahi olabilir.

Fakat cemaat olarak, tüm cemaatin ferdleri adına, „A veya B partiyi destekliyoruz“ gibi açıklamaları, ileriye dönük yanlış buluyorum. Neticede cemaatlerin ilk gayesi iman hakikatları olmalı. İnsanlara Allah´ı, ahireti hatırlatmak ilk vazifeleridir. Bu bağlamda her insana ulaşma isteği vardır. Eğer bir cemaat toplumda tamamen A veya B partisiyle bağdaştırılırsa, her insana ulaşma imkanı da sınırlı kalır. Birde bir toplumda zaten bir siyasi kamplaşma var ise bu hedef hiç gerçekleşmez.

Cemaatler ne kadar siyasetin içine girerlerse, o kadar da insanların günlük meselelerine cevap veremiyorlar. Bu nedenle cemaatlerin asıl vazifelerini göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Cemil Şahinöz