Adem Geschrieben 28. Mai 2005 Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 Risalenin degisik yerlerinden ittihadla alakali alintilar yaptim. Fikri olan varsa paylasabilir. 1- «S – Âlem-i Ýslâm ulemasýnýn ortalarýndaki müthiþ ihtilâfata ne dersin? Reyin nedir? C – Ben âlem-i Ýslâmiyete gayr-ý muntazam veya intizamý bozulmuþ bir meclis-i meb’usan ve bir encümen-i þûrâ nazarýyla bakýyorum. Þeriattan iþitiyoruz ki, rey-i cumhur budur, fetvâ bunun üzerinedir. Ýþte þu, bu meclisteki rey-i ekseriyetin nazîresidir. Rey-i cumhurdan mâadâ olan akval, eðer hakikat ve maðzdan hâli ve boþ olmazsa istidâdâtýn reylerine býrakýlýr. Tâ, herbir istidad, terbiyesine münasip gördüðünü intihap etsin.» (Münazarat sh: 78) 2- «S – Âlem-i Ýslâmdaki ihtilâfý tâdil edecek çare nedir? C – Evvelâ: Müttefekun aleyh olan makasýd-ý âliyeye nazar etmektir. Çünkü, Allah’ýmýz bir, Peygamberimiz bir, Kur’ân’ýmýz bir… Zaruriyat-ý diniyede umumumuz müttefik… Zaruriyat-ý diniyeden baþka olan teferruat veya tarz-ý telâkki veya tarik-i tefehhümdeki tefavüt, bu ittihad ve vahdeti sarsamaz, râcih de gelemez. El-hubbu fillah düstur tutulsa, aþk-ý hakikat harekâtýmýzda hâkim olsa—ki zaman dahi pek çok yardým ediyor—o ihtilâfat sahih bir mecrâya sevk edilebilir.» (Sünuhat Tuluat Ýþarat sh: 83) “Hem tarafgirlik marazý, mazlum avâmý, zalim havassýn þerrinden kurtarýyor. Çünkü bir kasabanýn ve bir köyün havassý ittifak etseler, mazlum avâmý ezerler. Tarafgirlik olsa, mazlum bir tarafa iltica eder, kendisini kurtarýr. “Hem tesadüm-ü efkârdan ve tehalüf-ü ukulden hakikat tamamýyla tezahür eder.” Elcevap: Birinci suale deriz ki: Hadisteki ihtilâf ise, müsbet ihtilâftýr. Yani, herbiri kendi mesleðinin tamir ve revâcýna sa’y eder. Baþkasýnýn tahrip ve iptaline deðil, belki tekmil ve ýslahýna çalýþýr. Amma menfi ihtilâf ise—ki garazkârâne, adâvetkârâne birbirinin tahribine çalýþmaktýr—hadisin nazarýnda merduttur. Çünkü birbiriyle boðuþanlar müsbet hareket edemezler. Ýkinci suale deriz ki: Tarafgirlik eðer hak namýna olsa, haklýlara melce olabilir. Fakat þimdiki gibi garazkârâne, nefis hesabýna olan tarafgirlik, haksýzlara melcedir ki, onlara nokta-i istinad teþkil eder. Çünkü, garazkârâne tarafgirlik eden bir adama þeytan gelse, onun fikrine yardým edip taraftarlýk gösterse, o adam o þeytana rahmet okuyacak. Eðer mukabil tarafa melek gibi bir adam gelse, ona—hâþâ—lânet okuyacak derecede bir haksýzlýk gösterecek. Üçüncü suale deriz ki: Hak namýna, hakikat hesabýna olan tesadüm-ü efkâr ise, maksatta ve esasta ittifakla beraber, vesâilde ihtilâf eder. Hakikatin her köþesini izhar edip hakka ve hakikate hizmet eder. Fakat tarafgirâne ve garazkârâne, firavunlaþmýþ nefs-i emmâre hesabýna hodfuruþluk, þöhretperverâne bir tarzdaki tesadüm-ü efkârdan bârika-i hakikat deðil, belki fitne ateþleri çýkýyor. Çünkü, maksatta ittifak lâzým gelirken, öylelerin efkârýnýn küre-i arzda dahi nokta-i telâkîsi bulunmaz. Hak namýna olmadýðý için, nihayetsiz müfritâne gider, kabil-i iltiyam olmayan inþikaklara sebebiyet verir. Hal-i âlem buna þahittir.» (Mektubat sh: 268) «Bu zaman kadar, hiç bir zaman, din âlimlerinin ittifakýna ve münakaþa etmemesine muhtaç olmamýþ. Þimdilik teferruattaki ihtilâfý býrakmaya ve medar-ý münakaþa etmemeye mecburuz.» (Þualar sh: 403) Ümmetimin ihtilafinda rahmet vardir.Hadis «Hakkýn þe’ni ise ittifaktýr. Faziletin þe’ni, tesanüddür. Teavünün þe’ni, birbirinin imdadýna yetiþmektir. Dinin þe’ni, uhuvvettir, incizaptýr.» Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
aylinyavuzx Geschrieben 28. Mai 2005 Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 Böyle bir zamanda her müslümanin okumasi bilmesi gereken bir yazi.... Allah razi olsun. Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Adem Geschrieben 28. Mai 2005 Autor Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 Hadisi Üstad söyle acikliyor: "Hadisteki ihtilâf ise, müsbet ihtilâftýr. Yani, herbiri kendi mesleðinin tamir ve revâcýna sa’y eder. Baþkasýnýn tahrip ve iptaline deðil, belki tekmil ve ýslahýna çalýþýr. Amma menfi ihtilâf ise—ki garazkârâne, adâvetkârâne birbirinin tahribine çalýþmaktýr—hadisin nazarýnda merduttur. Çünkü birbiriyle boðuþanlar müsbet hareket edemezler." Üstelik bu Hadis mezhepleri de kastediyor olabilir diyor abiler Adem Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Adem Geschrieben 28. Mai 2005 Autor Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 @Aylinyavuzx Nicin sildiniz ki? Ümmetimin ihtilafinda rahmet vardir Hadisini sormustunuz.Ben cevapladim ama galiba gec kaldim. Ama yine de vurgu yapilacak bir konu bence. Adem Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
aylinyavuzx Geschrieben 28. Mai 2005 Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 Aciklama icin tesekkürler, evet ihtilaf ile ilgili hadisi sormustum. Simdi mesele acikliga kavustu.Emek verdiginiz icin tesekkürler. Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Adem Geschrieben 28. Mai 2005 Autor Teilen Geschrieben 28. Mai 2005 kein Thema. Adem Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Adem Geschrieben 10. November 2008 Autor Teilen Geschrieben 10. November 2008 Yaw bunu birisi almancaya özet olarakda olsa tercüme edebilirmi. Cemil abi sen yaparsin bunu ;-) Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Webmaster Geschrieben 12. November 2008 Teilen Geschrieben 12. November 2008 Yaw bunu birisi almancaya özet olarakda olsa tercüme edebilirmi. Cemil abi sen yaparsin bunu ;-) Basimi kasiyacak vaktim olsaydi, basimi kasirdim Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Adem Geschrieben 12. November 2008 Autor Teilen Geschrieben 12. November 2008 lichstr.da yokmudur acaba? Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Webmaster Geschrieben 12. November 2008 Teilen Geschrieben 12. November 2008 Mektubat ve Sualari tercüme edildi zaten. O bölümleri oradan alabilirsin. Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Empfohlene Beiträge
Dein Kommentar
Du kannst jetzt schreiben und Dich später registrieren. Wenn Du ein Konto hast, melde Dich jetzt an, um unter Deinem Benutzernamen zu schreiben.