Jump to content
Qries Qries Qries Qries Qries Qries

Recommended Posts

Ramazan 1

Bugün evde bir acaiplik var. Herkes sessizce yine okuluna gidiyor. Annem "Zeynep hadi sana kahvalti hazirlayalim" dedi. Kimse yemek yemiyor, su içmiyor. Ablam bile!

Ramazan 5

Önce diyet yaptiklarini; sanmistim, izledim hepsini. Aksama dogru hepsi sessizlesiyor. Sofrayi hazirliyor, ezani bekliyorlar. Onlari böyle seyretmek, öyle hos ki… Baska zaman, susmak bilmeyen ablamin bu hali içten içe güldürüyor beni. Ama gülmeye cesaretim yok.

Ramazan 9

Niye böyle yapiyorlar? Ablama sordum, "büyüyünce anlarsin" dedi. Zaten baska ne der ki… Anneme sordum, Ramazan dedi. Babama sordum, Oruç dedi.

Ramazan 11

Bu Ramazan ve Oruç isimli iki kisi, bizimkilere yeme-içme yasagi; koymus demek. Arkadasim Fatma'ya sordum. Onun ailesi de gündüzleri yemek yemiyor su içmiyormus.

Ramazan 14

Kasik çatal sesleri, konusmalar duydum. Uyandim. Babama haber vermeye kostum, yataginda yok! Çaresiz, huysuz ablamin odasina kostum. O da yok! Korkmadim, "ben bu hirsizlarin hakkindan gelirim" dedim. Aldimm elime paspasin sapini, aniden açtim mutfak kapisini.

Sopami; havaya kaldirdim, öylece kaldim oracikta.

Bizimkiler yemek yiyorlar! Vay uyaniklar. Gündüz Oruç ile Ramazan'dan korkup gece yiyorlar.

Bir de üstüne gülüyorlar…

Korkaklar.

Ramazan 17

Önceleri, Oruç ile Ramazani bulup sikayet etmeyi düsündüm. Fakat ablamin yemek yemedikçe pamuk gibi yumusadigini fark ettim. Babam ile Annem de artik tartismiyorlardi.

O zaman devam. Belli ki Oruç ve Ramazan iyi kalpli iki amca.

Ramazan 19

Her gün bize beyaz basaörtülü teyzeler geliyor. Oturup birlikte Kur'an okuyorlar. Her zaman ki gibi mobilyadan, gelinden, kaynanadan, konusmuyorlar. Ellerini acip, herkese dua ediyorlar. Sevim teyze de basini örtmüs. Çok da yakismis.

Ramazan 22

Her sey aynen devam ediyor. Televizyonlar bile uslu uslu konusuyorlar. Hepsi aksam ezan okuyor. Iftar iftar deyip bütün sehir birden yemege basliyor. Ne hos.

Ramazan 24

Oruç'u merak ediyorum. Geçen gün Ayse teyzem annemle konusuyorlardi. Söyle söyle yaparsam Oruç bozulur mu? Yok böyle olursa Oruç kaçar mi? Demek ki Oruç, çok duygulu birisi. Insanlar kötü bir sey yapinca bozuluyor. Kötülülügü gördügü yerden kaçiyor.

Oruç'u ve Ramazani artik iyice merak ediyorum. Onlarla tanismaya can atiyorum.

Ramazan 25

Bu günlerde herkes Kadir gecesinden bahsediyor simdiye kadar, gecesi olan bir adam göremedim. Bu Kadir de kim? Bin aydan hayirli gecesi varmis. O gece uyumamak, namaz kilmak, Kur'an okumak önemliymis.

Ramazan 26

Iftari çok sevdim. Aksam yemek yemeye Iftar diyorlar. Gece yemek yemenin adida Sahur. Iftar sonrasi; eglenceler oluyor. Babam camilere götürüyor bizi. Herkes sokaklarda, camide, nese içinde.

Ramazan 28

Merak içinde beklerken uyuyakaldim. Kadir, gecesiyle beraber gelmis gitmis. Ben göremedim. Anlayamiyorum. Bu yüzden agabeyimi çok özlüyorum. Ablama soru sormaya kalksam, bana doya doya gülüyor. Sonra da arkadaslarina anlatiyor, birlikte gülüyorlar. Sinir oluyorum.

Abim uzak bir sehirde üniversitede okuyor. "Abim ne zaman geliyor?" diye anneme soruyorum. "Bayram gelsin, oda gelecek" diyor. Oruç, Ramazan, gece gelen Kadir'den sonra simdi de Bayram!..

Soramiyorum "Bayram kim?" diye. Neden o gelmeden abim gelemiyor? Belki de agabeyimin arkadadasidir. Çok özledim abimi. Bayramida alssin gelsin tanisalim.

Ramazan 29 / Arefe

O kadar erkek isminden sonra bugün nihayet bir bir hanim ismi duyabildim. Arife diyemiyorlar mi ne? Arefe diyorlar. Niye Arefe? "Arife" olmasi gerekmiyor mu? Yengemin adi gibi yani… "Arefe geliyor, daha temizligi bitirmedik diyor annem. Iyice telaslaniyorlar. Bir Bayram diyorlar, bir Arefe, haril haril çalisiyorlar. Temizlik yapiyor,. Yemekler hazirlaniyor. Anneme "Bayram ne zaman gelecek?" dedim, "Arefe'den sonra" dedi. Demek ki Bayram ile Arefe evli degil. Akraba da degil. Kafam karma karisik. Salih abim bi gelse de her seyi bana anlatsa.

Ve Bayram geldi

Sabah kalktigimizda, herkesi kahvaltida yakaladim!. Oruç öldü heralde diye düsündüm. Abim gece gelmis. Sevinçten haykirdim. Çok özlemisiz birbirimizi.

Bütün olani biteni bir güzel anlattim abime. Yüzüme bakarken, bana tebessüm ettigini gördüm. Ablama sormamakla ne iyi ettigimi anladim. Abimin tebessüm ettigi yerde, ablam kahkaha atar. Abime küser gibi yaptim hemen gönlümü aldi. Bana her seyi bastan anlatti, bu sefer de ben gülmeye basladim.

Abimden söz aldim. Kimseye anlatmayacak, konustuklarimizi yazmak için izin istedi..) Ben de verdim.. Ramazan günlügü iste böyle ortaya cikmisti. Abim buna bir de isim buldu: 5 Yas Sendromu. Sendromu anlamadim. Ama olsun, abime güveniyorum. Gerçi ablam'a göre 4 yasindayim. Annem 5 yasinda oldugumu söylüyor. Babam daha 4 yasindan gün almadigimi diyor. Abim 'bu konu beni asar' diyor.

Bayrami çok sevdim. Ama ablam tekrar o sinirli haline dönecek diye, Ramazanin gidisine çok üzüldüm. Bizim için her gün Ramazan olsa!.. Ne iyi olur.

*Alinti* :)