Webmaster Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Helal sertifikasý olmayan et alýnmayacak Türkiye, Avrupa'da en pahalý eti tüketen ülke konumunda. Sürekli yükselen fiyatlar akýl almaz boyutlara ulaþýnca hükümet çareyi et ithalatýnda buldu. Et ve Balýk Kurumu'na fiyat spekülasyonunu önlemek amacýyla ithalat yetkisi verilmesinin ardýndan hangi ülkelerden alým yapýlacaðý da netleþti. Tarým Bakanlýðý'nýn çalýþmasýna göre et ithalatýnýn aðýrlýklý olarak Avrupa Birliði (AB) ülkelerinden yapýlmasý planlanýyor. Et ithalatýnda saðlýðýn yaný sýra kesimlerin helal kriterlere göre yapýlýp yapýlmadýðýna da dikkat edilecek. Ayrýca deli dana hastalýðýnýn görülmediði bölgeler tercih edilecek. Ýthalat izninin ardýndan 18 liradan satýlan karkas etin kilosu 15 TL'ye kadar indi. Canlý hayvan ithalatýnda hastalýk çýkma ihtimalinde geri gönderme problemi yaþandýðý için sýký denetim gerçekleþtirilecek. Koruma Kontrol Genel Müdürlüðü et ithalatýnda ise saðlýk konusuna aðýrlýk verecek. Dünya Saðlýk Örgütü'nce herhangi bir risk görülmeyen ülkeler tercih edilirken kesimlerin yapýlacaðý yerlerde saðlýk kontrolünün yapýldýðýna dair belge istenecek. Bakanlýkça görevlendirilecek personel de yurtdýþýndaki kesimhanelerde incelemede bulunacak. Et ithalatýnda saðlýðýn yaný sýra kesimlerin helal kriterlere göre yapýlýp yapýlmadýðý konusuna da dikkat edilecek. Ýhtiyaç halinde et ithalatýnda helal sertifikasý þartý da aranacak. SamanyoluHaber, 28.04.2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.