Zum Inhalt springen
Qries Qries Qries Qries Qries Qries

Empfohlene Beiträge

Almanlar imam hatip yetiþtirecek

Almanya'da henüz piyasaya çýkmadan tartýþmalarýn odaðý olan "Ýslam'ýn vaizleri" kitabýnýn yazarý Osnabrück Üniversitesi Ýslam Din Eðitimi Bölümü Din Bilimleri Profesörü Dr. Rauf Ceylan, kurulacak ilahiyat fakültesi ile daha bilinçli imamlar yetiþtireceklerini söyledi

Osnabrück Üniversitesi Ýslam Din Eðitimi Bölümü Din Bilimleri Profesörü Rauf Ceylan'ýn henüz yayýnlanmadan büyük tartýþmalara yol açan kitabý 'Prediger des Islam' Ýslam'ýn Vaizleri yarýn raflarda yerini alýyor. Kitabýnda Almanya'da görev yapan imamlarýn profilini çizen, Prof. Dr. Rauf Ceylan, görev yaptýðý üniversitede imam yetiþtirilmesi için çalýþmalarýn tamamlanmak üzere olduðunu söyledi. Almanya'da ibadethanelerin Türkiye'dekinin aksine çok fonksiyonlu olduðunu söyleyen Prof. Dr. Ceylan, "Almanya'da cemaat evlilik, eðitim gibi sorunlarý için de imamlara gidiyor. Ýmamlar güzel bir köprü fonksiyonu üstlenebilirler. Bu nedenle imamlarýn çok iyi eðitilmeleri gerekir" dedi.

2 BÝNÝN ÜZERÝNDE ÝMAM VAR

Almanya'da 2 bin 500'e yakýn islami kuruluþ, 2 binin üzerinde imam bulunduðunu hatýrlatan Prof. Dr. Ceylan, bu imamlarýn yüzde 70'nin Türk kökenli ve Diyanet aracýlýðýyla geldiðini söyledi. Ancak bu imamlarýn en büyük sorunun özellikle dil olduðunun altýný çizen Prof. Dr. Ceylan, "Ýmamlarýn mevcut sosyal yapýyý anlamalarý ve fonksiyonlarýný yerine getirmeleri dil sorunu yüzünden zaman alabiliyor. Bu nedenle Osnabrück Üniversitesi, 2010 içinde bir eðitim programý baþlatacak. Eðitim programýnda Almanca, toplum bilimi ve din pedagojisi eðitimi verilecek. 2012 yýlýndan itibaren bir Ýlahiyat Enstitüsü kurulacak" þeklinde konuþtu.

4 YIL EÐÝTÝLECEKLER

Þu an enstitü için iki profesörün bulunduðunu anlatan Prof. Dr. Ceylan, beþ kürsünün daha açýlacaðýný vurguladý. Ýmam ve ilahiyatçý olmak isteyen herkesin üniversiteye baþvurabileceðinin altýný çizen Ceylan, verilecek eðitimin detaylarýný þöyle anlattý: "Yetiþtirilen imamýn daha kaliteli olmasý için en az 4 yýl eðitim verilecek. Ardýndan bir master ve doktora tezi yapma imkaný sunacaðýz. Ýmamlarý Müslüman ilahiyatçýlar eðitecek. Ders içeriði de Müslüman cemaatler ile diyalog içerisinde geliþtirilecek. Zamanla Türkiye'deki ilahiyat fakültelerinden destek alacaðýz." Prof. Dr. Ceylan, kitabýnda da belirttiði gibi neo-selefi imamlarýn dinin etik anlayýþý ve özünü camilerde öðrtmeyip, deformasyona uðratmalarýnýn, üniversiteli imamlar ile önleneceðini sözlerine ekledi.

KADINLARA DA HÝTAP ETMEK ÝSTÝYORUZ

Din görevlisi ya da ilahiyatçý olmak için cinsiyet ayrýmý olmadýðýný ifade eden Prof. Dr. Ceylan, ülkede kadýn din görevlisi sayýsýnýn sadece yüzde 5 olduðunu vurguladý. Ceylan, "Eðitim seviyesi yüksek kadýnlardan oluþan toplumlar daha çok geliþiyor. Bu din için de geçerli. Bayanlar, dini cemaatlerde önem kazanmaya baþladý. Onlara da hitab etmek istiyoruz" þeklinde konuþtu.

Yeni Þafak, 09.04.2010

Dein Kommentar

Du kannst jetzt schreiben und Dich später registrieren. Wenn Du ein Konto hast, melde Dich jetzt an, um unter Deinem Benutzernamen zu schreiben.

Gast
Auf dieses Thema antworten...

×   Du hast formatierten Text eingefügt.   Formatierung jetzt entfernen

Nur 75 Emojis sind erlaubt.

×   Dein Link wurde automatisch eingebettet.   Einbetten rückgängig machen und als Link darstellen

×   Dein vorheriger Inhalt wurde wiederhergestellt.   Editor leeren

×   Du kannst Bilder nicht direkt einfügen. Lade Bilder hoch oder lade sie von einer URL.

• Neu erstellen...