Serbederan-19 Geschrieben 31. Juli 2009 Teilen Geschrieben 31. Juli 2009 Kötü düþüncelerden nasýl kurtulabilirim? Bir süredir devamlý aklýmda kötü ve iðrenç düþünceler var. Önce buna uymayý istiyorum, ama sonra kötü olduðunu düþünüp vazgeçiyorum. Bu kötü düþünceleri tekrar tekrar düþünmek istiyorum, bazen de çok iðrenç þeyleri aðzýmdan kaçýrýyorum. Yemek yerken bile aklýma geliyor. Ne yapacaðýmý þaþýrdým. Konuþmaktan çekiniyorum. Üzerimde o zaman bir inançsýzlýk oluyor, sanki basiretim kapanýyor. Nefsimin þerrinden, þeytanýn vesveselerinden, kötü düþüncelerden ve dilimin þerrinden kurtulmak için dua ve sure var mý? (Rumuz: Þimþek) Kalbinize ve hatýrýnýza gelenler, birer hayal ürününden baþka bir þey deðildir. Hayalden geçen çirkin þeylerin de bir deðeri, bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanýn küfre iten þeyleri hayal etmesi onu küfre götürmediði gibi, edebe aykýrý bir þeyi düþünmesi de edepsizlik olmaz. Çünkü bir þeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayýlmaz. Bundan dolayý insaný baðlamaz, iyiliðinin veya kötülüðünün delili sayýlmaz, hakkýnda bir sonuca götürmez. Oysa edepsizlik, kötü söz ve çirkin bir kelimenin söylenmesi bir hükümdür. Çirkin bir sözü hayalinden geçiren insan bunu söylemiþ deðildir ki mes'ul durumda kalsýn. Kalbe gelen çirkin sözler, edebe aykýrý haller kalpten gelmiyor, bunun için kalbe ait deðildir. Çünkü bu sözlerden kalp rahatsýzdýr; sýkýlýyor, daralýyor. Kalbin bir ürünü olmadýðý için bir kuruntu ve evhamdan baþka bir þey deðildir. *** Kalpten kaynaklanmadýðýna göre þeytandan kaynaklanýyor, hadiste ifade edildiði gibi kalbe yakýn olan þeytanýn lemmesinden geliyor. Lemme, þeytanýn ve meleðin kalpteki üssü, merkezi, karargâhý ve santralidir. Bunlar birbirlerine çok yakýndýr. Þeytan kendi karargâhýndan kalbe devamlý vesvese oklarý fýrlatarak insaný küfre, isyana ve günaha çaðýrýr, hakký ve hakikati reddetmeye yöneltir; melek de þeytanýn lemmesini bertaraf etmek için karþý ataða geçer, ilham verir, insaný hayra, güzelliklere, sevaba ve hakka çaðýrýr. Ýþte insanýn kalbine gelen, hayal aynasýna yansýyan bu çirkin sözler, þeytanýn santralinden geliyor. Ayný kalpte þeytanýn santrali ile meleðin santralinin birbirine yakýn olmasý, aynanýn parlak yüzü ile mat yüzünün bir arada bulunmasýna benzer. Bir baþka ifadeyle bir kütüphanede insaný yoldan çýkaran kitapla faydalý kitabýn yan yana durmasý gibidir. Bunun için melek ilhamý ile þeytan vesvesesinin birbirine yakýn olmasý insana bir zarar vermez. *** Öyleyse nasýl olursa, insan vesveseden zarar görür? Ýnsan vesvesenin zarar vereceði vehmine kapýlýr, zarar verdiðini düþünürse zarar görür. Böylece kalbini sýkýntýya sokmuþ, ýstýraba sürüklemiþtir. Çünkü hayali hakikat sanmýþtý, þeytan iþi olan vesveseyi kendi kalbine mal etmiþtir, þeytanýn vesvesesini kalbinden gelen bir söz gibi kabullenmiþtir. Yani vesvesenin zarar verdiði kanaatine varmýþ, zarar görmüþtür. Tehlikeli sanmýþ, tehlikeye düþmüþtür. Zaten þeytan da böyle bir þeyi istemektedir ve þeytanýn dediði olmuþtur. Bundan kurtulmak için ne yapmalý? Hadiste de bildirildiði gibi hemen þeytanýn þerrinden Allah'a sýðýnmalý, baþta "Eûzü" olmak üzere, Felak ve Nâs surelerini sýkça okumalýdýr. Bu konuda daha geniþ bilgi için "Vesvese, sebep ve kurtuluþ Yollarý" isimli kitabýmýzý okumaya çalýþýn Mehmet Paksu, Bugün, 31.07.2009 Zitieren Link zu diesem Kommentar Auf anderen Seiten teilen Mehr Optionen zum Teilen...
Empfohlene Beiträge
Dein Kommentar
Du kannst jetzt schreiben und Dich später registrieren. Wenn Du ein Konto hast, melde Dich jetzt an, um unter Deinem Benutzernamen zu schreiben.